Bos planten in Hoeselt

Op zondag 27 november wordt Hoeselt weer wat groener. Bollebos gaat dan een bos aanplanten aan de Paneelstraat, we doen dit samen met Natuurpunt Hoeselt.

Het wordt een leuke dag! Allereerst gaan we bomen planten, maar er is ook een grote tent met live muziek, een marktje, wat lekkers om te eten/drinken, gezellig samen zijn, geleide wandeling, kinderanimatie, …

Onderaan deze pagina vind je de dagplanning, scroll helemaal naar beneden voor de bereikbaarheid van het event.

Door wegenwerken zijn straten in de buurt afgesloten. Doordat we ook nog de Paneelstraat als éénrichting inrichten om parkeerplaats te voorzien,

is er maar 1 wijze om vlot tot aan het event te geraken:

 • Navigeer eerst naar Kleistraat 60 in Bilzen
 • Navigeer hierna naar de Paneelstraat en volg deze straat, onder de brug door.
 • Hierna kom je op een wegafsluiting, vanaf daar mag je parkeren.
 • Nadat je geparkeerd bent, wandel je terug naar het begin van de afsluiting.
 • Na het event rij je verder richting Hoeselt, waar je de autostrade kan oprijden.

 

Aanplanten bos

Op 27 november gaan we samen het bos planten aan de Paneelstraat in Hoeselt. Het wordt een leuke en leerrijke dag voor groot en klein! 

 1. Je kan je op deze pagina inschrijven, zodat we boompjes voor jou kunnen klaarleggen.
 2. Bekijk ondertussen ook de mooie wenskaarten, verjaardagskaarten, rouwkaarten en kerstkaarten via onze webwinkel , want Bollebos VZW kan ook jouw steun gebruiken!
 3. Schenk iemand het mooiste cadeau: een gepersonaliseerde boom.

Ik plant mee!

  met steun van

  i.s.m.

  natuurpunt_logo_groen

  i.s.m.

  logohoeselt

   

  Programma

  ( Het programma kan nog wijzigen afhankelijk van het aantal inschrijvingen. )

  Programma ochtend

  • 9:30 Korte leerrijke wandeling naar het terrein, volg de pijlen.
  • 10:00 Verwelkoming in de grote tent + uitleg planten
  • 10:20 Start planten
  • 10:45 Live muziek + marktje + gezellig samen zijn + kinderanimatie
  • 11:30 Start geleide wandeling ( 1 uur ), kinderexpeditie ( 1 uur ) of gezellig babbelen

  Programma avond

  • 13:30 Korte leerrijke wandeling naar het terrein, volg de pijlen.
  • 14:00 Verwelkoming in de grote tent + uitleg planten
  • 14:20 Start planten
  • 14:45 Live muziek + marktje + gezellig samen zijn + kinderanimatie
  • 15:30 Start geleide wandeling ( 1 uur ), kinderexpeditie ( 1 uur ) of gezellig babbelen

  steun ons

  wij planten dit bos dankzij de steun van zo talrijke mensen, steun jij ook?

   

  Bereikbaarheid

  We hopen natuurlijk dat jullie met de fiets komen, maar we verwachten natuurlijk niet dat jullie een triatlon afleggen voor je bomen komt planten.

  Daarom zal uitzonderlijk een stuk van de Paneelstraat afgesloten worden, als parking.

  • Navigeer voor parking naar Paneelstraat 5 in Hoeselt, rij via Kleistraat. In de andere richtingen zijn de wegen afgesloten.
  • Wandel daarna verder naar Paneelstraat 11-15, om daar het pad aan het waterzuiveringsstation in te slaan.

  Opgelet: De Paneelstraat richting Hanterstraat is afgesloten door wegenwerken.

   

  Wandelroute naar het event

  Nadat je geparkeerd hebt wandel je even om naar het wandelpad. Dit wandelpad zal brengt je meteen in de sfeer van bomen planten: wat is nu eigenlijk de geschiedenis van een bos? Hoe komt een bos tot stand? Dit ontdek je op dit pad!

  Op het einde van dit leerrijk pad kom je aan een grote tent, hier verwelkomen we je!

  Vallei van de Winterbeek

  Op vraag van de plaatselijke lagere school “ het Nederwijsje ” ontstond er een samenwerkingsproject om een speelbos/voedselbos aan te leggen op een perceel van de gemeente Hoeselt. Er werd een werkgroep opgericht met de school, gemeente Hoeselt en Natuurpunt. Met steun van de provincie,  kreeg dit biodiversiteitsproject  de naam “ Ten Brandenbosch, Bos van de Hoop” .

   

  ‘Bos van de Hoop’  

  omvat de overtuiging dat we allen kunnen bijdragen aan een betere wereld.

   

  Vanuit dit enthousiasme besloot Natuurpunt het nieuwe bos te vergroten van 1.3 ha naar meer dan 6 ha. Het sluit daardoor aan bij het bestaand natuurgebied “de Vallei van de Winterbeek “.

  Het past volledig in dit verhaal dat ”vzw Bollebos” en Natuurpunt mekaar vonden om effectief de bebossing te realiseren.

  Vallei van de Winterbeek – VEN gebied

  Herbeleef in dit natuurgebied het typische vroegere landschap van vochtig Haspengouw: landbouw met ruimte voor natuur.

  De weiden wisselen af met bosjes, knotwilgen, hagen en hoogstamfruit. In de poelen voelen kikkers en salamanders zich thuis. Sommige natte graslanden hooien we om typische bloemen als pinksterbloem, echte koekoeksbloem en dotterbloem meer kansen te geven.

  Op andere stukken verorberen koeien en paarden het gras. We doseren hun aantal zodat we een grasland vol variatie krijgen: kort gras voor de roofvogels om te jagen, lang gras voor het nest van de haas. Ruige hoekjes voor de dwergmuizen. Insecten en vogels zijn blij met de braambosjes en ongeschoren hagen die bloeien.

  Je ziet hier dan ook vaak de buizerds zweven in de lucht. ’s Avonds hoor je de steenuilen roepen. Soms zie je een haas of reeën rennen door het gras. En voor de nieuwsgierigen… kijk maar wat er wriemelt in een grazersdrol. Geniet van deze natuur!

   

  Programma

  Het wordt een leuke dag, bekijk hier het programma in detail.

  Bomen planten

  We gaan deze dag 2000 bomen planten, dat is heel wat. Maar vele handen maken het werk licht. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen voorzien we enkele jonge boompjes voor elke deelnemer.
  De gaten hebben we al op voorhand gemaakt, jij mag de boom dan met veel liefde planten. Hoe dat moet ? Dat leggen de toppers van Natuurpunt je deskundig uit.
  We planten 3-jarige zwarte els, haagbeuk, hazelaar, sleedoorn, zomereik, spork, hondsroos, winterlinde, gelderse roos, vlier, … het wordt dus een gemengd loof wat heel belangrijk is voor een gezond bos. We planten de bomen in kloempen, dit zijn cirkels van bomen dichter bij elkaar. Dit is belangrijk om een gezond en mooi bos te krijgen.

  Live muziek

  Leem, the band, is een groepje vrienden van in en rond Genk dat vreugde vindt in het samen musiceren. Folk is het muziektype dat we preffereren.
  Ze spelen hoofdzakelijke bekende nummers, maar ook enkele eigen creaties!
  Ze amuseren zich, en maken er altijd een leuk optreden van!

  Leem, the band, heeft helaas moeten cancellen wegens Covid. We gaan opzoek naar een vervanger.

  Kinder expeditie

  Pluis de eekhoorn is hardop aan het dromen van de tijd waarop alle kleine boompjes groot zijn. Wanneer ze van tak tot tak kan springen, verspoppertje kan spelen en heerlijke noten kan smullen.
  In de tussentijd toont ze graag wat er op dit moment al allemaal groeit en krioelt en welke gekke boswezens er komen piepen als de grote mensen even niet kijken. Gaan jullie mee met pluis op expeditie?
  Natuurlijk is deze wandeling niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zullen verwonderd staan!

  Natuurwandeling

  We trekken de laarzen aan voor een uurtje wandelen doorheen een mooi  aangrenzend stukje natuurgebied van de Vallei van de Winterbeek.
  Natuurpunt vrijwilligers geven tekst en uitleg bij dit typisch vochtig Haspengouwse landschap.
  Omgeven door landbouwvelden doorkruisen we een hoogstamboomgaard, natte weilanden langsheen een meanderende winterbeek om terug te keren
  via een klein bosgebiedje.
  Maak kennis met de manier waarop we hier in Hoeselt mens en natuur trachten te verzoenen en biodiversiteit een kans geven.

  Marktje

  Naast deze leuke activiteiten is er ook een marktje en een gezellig samen zijn.
  Op het marktje ontdek je partners die ook de wereld een beetje mooier willen maken. En je kan napraten met een sapje van innocent, een warme chocomelk of een eerlijke koffie van de wereldwinkel.

  nog meer bomen?

  Het planten hoeft niet te stoppen! Ook bij je thuis kan je een mini bos of voedselbos aan planten. Dit kan via het geniale concept van Start2Forest. Bestel via onze website je minibos of voedselbos pakket, en kom het ophalen op het plantevent.