Bollebos

2020 was een bijzonder jaar. We leerden op een heel andere manier te leven, wandelen werd een nationale sport en we ontdekten de waarde van natuur dichtbij.

Echter toen viel het ons op hoe weinig bos er is in Vlaanderen. Met zijn allen gingen we op zoeken naar mooie bossen en vonden we pareltjes. De autoritten van al snel 30 minuten en de talrijke wandelaars moesten we er wel bijnemen.

Daarom zijn we dan ook bijzonder gemotiveerd om in de toekomst een stuk extra bos aan te planten, vele kleine beetjes maken groot!

In 2021 groeide ons initiatief tot een mooie VZW met een droom: 1 hectare bos aanplanten.

En hier kan jij mee helpen: Op deze website bieden we onze acties aan waar jij aan kan deelnemen. We zullen onze vooruitgang ook steeds transparant delen.

Vele bomen maken bos

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen.

In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Bossen barsten van het leven: naast schattige eekhoorntjes nog een massa andere zoogdieren, insecten, paddenstoelen en planten.

Meer bos is ook hard nodig voor het klimaat. Bomen nemen CO₂ uit de lucht en produceren zuurstof alsook regelen ze de temperatuur.

Maar ook voor ons eigen welzijn en gezondheid zijn bossen absoluut noodzakelijk. Nog meer dan ooit hebben we dit kunnen vaststellen de afgelopen jaren. Zo genoten we massaal van wandelingen met vrienden en familie, leefden we ons uit we na een namiddag ravotten in de modder, haalden we een frisse neus en geraakten we toch al een beetje vlotter aan die 10 000 stappen per dag.

Vlaamse doelstellingen

Vlaanderen heeft de ambitie om 4.000 hectare nieuwe bossen aan te planten tegen 2024.  Hiervoor voorziet de regering 122 miljoen euro.

 “We doen dat niet zomaar in Vlaanderen, maar voor Vlaanderen. Voor de Vlamingen van vandaag en voor die van morgen. Want de bomen die we vandaag planten, vormen het bos van de toekomst. Het bos waar onze kinderen en kleinkinderen in zullen ravotten, in zullen spelen, vallen en weer opstaan. Het is voor hen dat we het doen.” (Vlaams minister van natuur – Zuhal Demir)

Om deze ambitie waar te maken, wordt er ook beroep gedaan op particulieren, verenigingen en bedrijven. Op de bosteller (website van de Vlaamse Overheid) kan je volgen hoeveel extra bos er in Vlaanderen bijkomt.

Als wij als Bollebos hiervan een mini deeltje kunnen waarmaken, komt onze droom uit.

Peak Shops    Onze gegevens

VZW Bollebos, Stationsplein 7bus2 Alken

mail: bollebos@bollebos.be

Rekeningnummer: BE29739021889564

Ondernemingsnummer: 0760 304 410

Ontstaan Bollebos

In de zomer van 2019 reisden we door Kenia. 1 van de dingen die ons bijbleef van deze vakantie is een project in Kiambu: Malezi Mema, waar vrijwilligers de kinderen uit arme wijken samenbrengen om hen een doel te geven: passie voor voetbal. Dit project steunden we door kerstkaarten te verkopen en met de opbrengt kochten we 25 ballen, 2 goals en een voetbalpompje.

We zagen de kinderen ten volle genieten van hun nieuwe materiaal en dat motiveerde ons om een nieuw project te steunen.Tijdens 1 van onze wandelingen in 2020 droomden we over wat ons was bijgebleven het afgelopen jaar: de gezellige boswandelingen met vrienden en familie, tot rust komen in de natuur, … En zo groeide het idee: “We gaan ons eigen bos planten!”

Bossen waren voor ons zo waardevol dat we dit gevoel willen delen met anderen. Naast het belang van bossen voor het welzijn van mensen, willen we met dit project ons ook inzetten voor het klimaat.

In 2021 groeide het idee uit tot een mooie VZW: Bollebos.

Wie zit er achter Bollebos?

Kristof Konings

Oprichter

Mirte Vanstipelen

Oprichter

Evi Nijs

Bestuurder