Bos planten met innocent

Op zondag 27 november wordt Hoeselt weer wat groener. Bollebos gaat dan een bos aanplanten aan de Paneelstraat, we doen dit samen met innocent.

We hebben ons jaren ingezet voor onze droom: een nieuw bos planten. We zijn dan ook heel blij dat we dit nu kunnen doen met steun van innocent.

Onderaan deze pagina vind je de dagplanning, scroll helemaal naar beneden voor de bereikbaarheid van het event.

met steun van

i.s.m.

natuurpunt_logo_groen

 

Programma

 • 11:30 – Leerrijke wandeling naar het terrein “hoe groeit een bos?”

  We parkeren aan de Paneelstraat, en daar volgen we de pijlen. Deze brengen je langs bordjes waar je kan ontdekken hoe een bos tot stand komt.

 • 12:00 – Dankjewel-kom woordje

  We vertellen je het inspirerende verhaal van Bollebos, een schooltje brengt een mooi gedicht. Natuurpunt legt je uit hoe je bomen plant.

 • 12:20 – Bomen planten!

  Iedereen krijgt enkele jonge bomen die we planten, en er is ook tijd voor een mooie foto.

 • 12:45 – Bio Lunch + marktje

  Dankzij innocent trakteren we je op een lekker sapje en een bio lunch. De lunch wordt verzorgd door Bio-boerderij De Alverberg. We genieten samen van live folk muziek en er is tijd om te chillen of het marktje te bezoeken. De kinderen kunnen zich amuseren met leerrijke spelen.

 • 13:30 – Geleide wandeling of kinderexpeditie ( 1 uur )

  Hierna kan je kiezen, je kan mee met een geleide wandeling door de Valei van de Winterbeek, of je kan samen met je kinderen op expeditie met Pluis de eekhoorn.

steun ons

wij planten dit bos dankzij de steun van zo talrijke mensen, steun jij ook?

 

Bereikbaarheid

We hopen natuurlijk dat jullie met de fiets komen, maar we verwachten natuurlijk niet dat jullie een triatlon afleggen voor je bomen komt planten.

Daarom zal uitzonderlijk een stuk van de Paneelstraat afgesloten worden, als parking.

 • Navigeer voor parking naar Paneelstraat 5 in Hoeselt.
 • Wandel daarna verder naar Paneelstraat 11-15, om daar het pad aan het waterzuiveringstation in te slaan.

Opgelet: De Paneelstraat richting Hanterstraat is afgesloten door wegenwerken.

 

Wandelroute naar het event

Nadat je geparkeerd hebt wandel je even om naar het wandelpad. Dit wandelpad zal brengt je meteen in de sfeer van bomen planten: wat is nu eigenlijk de geschiedenis van een bos? Hoe komt een bos tot stand? Dit ontdek je op dit pad!

Op het einde van dit leerrijk pad kom je aan een grote tent, hier verwelkomen we je!

 

Programma

Het wordt een leuke dag, bekijk hier het programma in detail.

Bomen planten

We gaan deze dag 2000 bomen planten, dat is heel wat. Maar vele handen maken het werk licht. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen voorzien we enkele jonge boompjes voor elke deelnemer.
De gaten hebben we al op voorhand gemaakt, jij mag de boom dan met veel liefde planten. Hoe dat moet ? Dat leggen de toppers van Natuurpunt je deskundig uit.
We planten 3-jarige zwarte els, haagbeuk, hazelaar, sleedoorn, zomereik, spork, hondsroos, winterlinde, gelderse roos, vlier, … het wordt dus een gemengd loof wat heel belangrijk is voor een gezond bos. We planten de bomen in kloempen, dit zijn cirkels van bomen dichter bij elkaar. Dit is belangrijk om een gezond en mooi bos te krijgen.

Live muziek

Leem, the band, is een groepje vrienden van in en rond Genk dat vreugde vindt in het samen musiceren. Folk is het muziektype dat we preffereren.
Ze spelen hoofdzakelijke bekende nummers, maar ook enkele eigen creaties!
Ze amuseren zich, en maken er altijd een leuk optreden van!
Leem, the band, heeft helaas moeten cancellen wegens Covid. We gaan opzoek naar een vervanger.

Kinder expeditie

Pluis de eekhoorn is hardop aan het dromen van de tijd waarop alle kleine boompjes groot zijn. Wanneer ze van tak tot tak kan springen, verspoppertje kan spelen en heerlijke noten kan smullen.
In de tussentijd toont ze graag wat er op dit moment al allemaal groeit en krioelt en welke gekke boswezens er komen piepen als de grote mensen even niet kijken. Gaan jullie mee met pluis op expeditie?
Natuurlijk is deze wandeling niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zullen verwonderd staan!

Natuurwandeling

We trekken de laarzen aan voor een uurtje wandelen doorheen een mooi  aangrenzend stukje natuurgebied van de Vallei van de Winterbeek.
Natuurpunt vrijwilligers geven tekst en uitleg bij dit typisch vochtig Haspengouwse landschap.
Omgeven door landbouwvelden doorkruisen we een hoogstamboomgaard, natte weilanden langsheen een meanderende winterbeek om terug te keren
via een klein bosgebiedje.
Maak kennis met de manier waarop we hier in Hoeselt mens en natuur trachten te verzoenen en biodiversiteit een kans geven.

Marktje

Naast deze leuke activiteiten is er ook een marktje en een gezellig samen zijn.
Op het marktje ontdek je partners die ook de wereld een beetje mooier willen maken. En je kan napraten met een sapje van innocent, een warme chocomelk of een eerlijke koffie van de wereldwinkel.

Vallei van de Winterbeek

Op vraag van de plaatselijke lagere school “ het Nederwijsje ” ontstond er een samenwerkingsproject om een speelbos/voedselbos aan te leggen op een perceel van de gemeente Hoeselt. Er werd een werkgroep opgericht met de school, gemeente Hoeselt en Natuurpunt. Met steun van de provincie,  kreeg dit biodiversiteitsproject  de naam “ Ten Brandenbosch, Bos van de Hoop” .

 

‘Bos van de Hoop’  

omvat de overtuiging dat we allen kunnen bijdragen aan een betere wereld.

 

Vanuit dit enthousiasme besloot Natuurpunt het nieuwe bos te vergroten van 1.3 ha naar meer dan 6 ha. Het sluit daardoor aan bij het bestaand natuurgebied “de Vallei van de Winterbeek “.

Het past volledig in dit verhaal dat ”vzw Bollebos” en Natuurpunt mekaar vonden om effectief de bebossing te realiseren.