Acties

Aanplantingsactie 2023

In 2023 breidde we het Bollebos, in samenwerking met innocent en Natuurpunt Hoeselt uit. We organiseerde opnieuw een inspirerende plantdag in Hoeselt. Samen met 200 vrijwilligers hebben we 1000 bomen geplant.

Naast een grote notenboom, plantte we ook 3-jarige gele kornoelje, zomereik, hazelaar, haagbeuk, vlier, zwarte els, winerlinde, hondsroos.

Aanplantingsactie 2022

In samenwerking met innocent en Natuurpunt Hoeselt hebben we in 2022 een grote plantdag georganiseerd in Hoeselt. Samen met 300 vrijwilligers hebben we 2000 bomen geplant.

Naast het bomen planten was er ook een gezellig samenzijn met live muziek, een marktje, wat lekkers om te eten/drinken, geleide wandeling, kinderanimatie, …

We plantten 3-jarige zwarte els, haagbeuk, hazelaar, sleedoorn, zomereik, spork, hondsroos, winterlinde, gelderse roos, vlier, … het wordt dus een gemengd loof wat heel belangrijk is voor een gezond bos. We planten de bomen in kloempen, dit zijn cirkels van bomen dichter bij elkaar. Dit is belangrijk om een gezond en mooi bos te krijgen.

 

Vallei van de Winterbeek

Op vraag van de plaatselijke lagere school “ het Nederwijsje ” ontstond er een samenwerkingsproject om een speelbos/voedselbos aan te leggen op een perceel van de gemeente Hoeselt. Er werd een werkgroep opgericht met de school, gemeente Hoeselt en Natuurpunt. Met steun van de provincie,  kreeg dit biodiversiteitsproject  de naam “ Ten Brandenbosch, Bos van de Hoop” .

 

‘Bos van de Hoop’

omvat de overtuiging dat we allen kunnen bijdragen aan een betere wereld.

 

Vanuit dit enthousiasme besloot Natuurpunt het nieuwe bos te vergroten van 1.3 ha naar meer dan 6 ha. Het sluit daardoor aan bij het bestaand natuurgebied “de Vallei van de Winterbeek “.

Het past volledig in dit verhaal dat ”vzw Bollebos” en Natuurpunt mekaar vonden om effectief de bebossing te realiseren.

Vallei van de Winterbeek – VEN gebied

Herbeleef in dit natuurgebied het typische vroegere landschap van vochtig Haspengouw: landbouw met ruimte voor natuur.

De weiden wisselen af met bosjes, knotwilgen, hagen en hoogstamfruit. In de poelen voelen kikkers en salamanders zich thuis. Sommige natte graslanden hooien we om typische bloemen als pinksterbloem, echte koekoeksbloem en dotterbloem meer kansen te geven.

 

Aanplantingsactie 2021

We hebben nog een weg te gaan voor we ons bos kunnen aanplanten. Maar intussen zitten we niet stil!

Afgelopen winter plantten we daarom onze eerste 50 boompjes bij een bestaande aanplantingsactie, ism met Bos+

Hiermee hebben we enkele trouwe supporters van Bollebos in de “boompjes” gezet.

Sponsor acties

Het lekkere sappenmerk innocent steunt met hun Groene Vrienden campagne Bollebos vzw. Door dat de fruitsap-drinkers aan de hand van een code een goed doel konden steunen, kregen we 2062,75 euro. Dit bedrag gaat volledig naar het aanplanten van nieuwe bomen.

Opruim acties

Naast onze inzamelacties steken we met Bollebos VZW ook de handen uit de mouwen voor propere bossen.

We trekken er met onze zwerfvuil acties op uit in Haspengouw op zoek naar vuile plekken groen die we weer een beetje mooier kunnen maken.

Ook jij kan je steentje bijdragen, alle beetjes helpen!
Je kan je eigen buurt proper houden, meedoen met (onze) zwerfvuilacties, of zelf een actie organiseren. Voor meer info over hoe jij kan helpen en waar je het nodige materiaal kan vinden: https://mooimakers.be/

Resultaten

Peak Shops    Onze gegevens

VZW Bollebos, Stationsplein Alken

mail: bollebos@bollebos.be

Rekeningnummer: BE29739021889564

Ondernemingsnummer: 0760 304 410