groeikaarten

Bijen hebben een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven en 80 procent leeft onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Doe mee en kies als een echte bijenheld voor ontharding!

Groeipapier

dat zijn kaartjes met zaadjes

bijen-vlindermix

help de bijen en vlinders

​​Help de bijen en vlinders een handje met deze veldbloemen. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. De beste tijd om in de tuin te zaaien is tussen april en mei. Binnen zaaien kan vanaf half april, waarna ze half mei naar buiten moeten. De bijen en vlinders hebben het zwaar in Nederland. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten. Dus ook voor onze fruitbomen en groenteplanten!

 

zaai instructies

met een portie liefde komt het goed

Groeipapier, ook wel bloeipapier of zaadpapier genoemd, laat je boodschap tot bloei komen. Maar de zaadjes komen niet zomaar tot bloei. Daar zijn de juiste omstandigheden en een beetje geduld voor nodig.

Stap 1. Maak je groeipapier vochtig
Maak het groeipapier eerst goed nat. En dan bedoelen we écht goed nat! Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

Stap 2. Leg je groeipapier op de aarde
Leg het groeipapier binnen in een potje of buiten op een balkon of in de tuin op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaaigrond of potgrond voor de moestuin. De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Kijk hieronder voor de beste zaaitijden van de specifieke zaadjes in ons groeipapier.

Stap 3. Bedek je groeipapier met een dun laagje aarde
Dek het groeipapier af met ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm aarde. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingstoffen, bescherming en licht om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel, of helemaal niet ontkiemen.

Stap 4. Water, water en nog eens water
Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen.

Stap 5. Zon, warmte en veel liefde 
Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Let wel op met een plekje in de volle zon, zeker in de zomer. Dan kan je papier uitdrogen en gaan de zaadjes niet ontkiemen. Nu is het geduld hebben! Binnen een week ontkiemen de eerste plantjes. Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week.

Maak samen met Bollebos leuke gepersonaliseerde kaarten of wensen

Opzoek naar een originele wenskaart voor collega’s, vrienden, vrijwilligers, leerlingen, … Laat het ons maar weten! Wij gaan aan de slag om iets persoonlijks uit te werken voor jouw gelegenheid.
En natuurlijk… helpen jullie zo de groei van een echt Bolle-bos
Vraag aan